faq header

Veelgestelde vragen over stomen

Op deze pagina vind je een overzicht van veelgestelde vragen. Heeft u een andere vraag, neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag verder!

Veelgestelde vragen over stoomgoed

De huisstofmijt voedt zich met huidschilfers, die wij dagelijks in huis verliezen. De huisstofmijt houdt zich graag op in dekbedden, matrassen, kussens en gordijnen. Veel mensen zijn allergisch voor deze huisstofmijt. Na het professioneel laten reinigen van uw kleding en woningtextiel is deze huisstofmijt verwijderd.

Met name moderne, technisch hoogstaande stoffen kunnen niet chemisch gereinigd worden. Deze stoffen worden vaak gebruikt in outdoor en skikleding. Stoffen met ademende eigenschappen waarbij het transpiratievocht van binnenuit wel afgevoerd moet kunnen worden. Deze stoffen kunnen meestal niet chemisch gereinigd worden: Dit heeft met de kunststoffen en zachtmakers te maken die in deze stoffen zijn verwerkt. Meestal kunststof coatings aan de binnenkant van de stof of met kunststof afgeplakte naden. Om deze stoffen op de juiste manier te reinigen gebruiken wij speciale ‘lanadol’ wasmachines. Met water en aangepaste zepen en oplosmiddelen wordt uw kledingstuk weer mooi en schoon. Ook bij deze behandeling is het mogelijk om een extra water- en vuilafstotend behandeling te geven.

Thuis beschikt u over een moderne apparatuur met een veelheid aan programma’s voor het wassen en drogen van bijna al uw textiel. Het lijkt zo logisch wanneer het etiket aangeeft dat het in de wasmachine gewassen mag worden. Toch blijft het oppassen: zeker met mooie natuurlijke Het lijkt zo logisch wanneer het e etiket aangeeft dat het in de machine mag gewassen. Toch blijft het oppassen: zeker met mooie natuurlijke stoffen zoals wol, mohair, linnen, zijde en viscose. Deze materialen hebben als eigenschap dat het lichaamsvocht goed opneemt. Wanneer deze kwetsbare materialen met water in de (huishoud)wasmachine worden gewassen kan er onnodige kreukvorming en vervilting ontstaan. De stomerij maakt gebruik van mildere en ruimere wasmachines en speciale zepen waardoor het kledingstuk ook na het wassen in water mooi blijft.

Oeps, een vlek? Niet aankomen! Vlekverwijdering is een vak apart! Wanneer men een vlek ontdekt op de kleding of woningtextiel is men geneigd hier zelf iets snel aan te doen. Echter, meestal werkt dit averechts! De vlek wordt groter, dringt dieper in de vezel, er ontstaat een nieuwe kring of de stof wordt lichter door het wrijven.. En helaas bestaan er nog steeds geen wondermiddeltjes, zelfs niet Grootmoeders Tips! Dus doe geen pogingen om de vlek te verwijderen. Probeer hoogstens te voorkomen dat de vlek verder uitloopt: droog deppen met een schone doek. Dan snel naar de stomerij: deze zal met de juiste oplosmiddelen en machines de vlek netjes kunnen verwijderen. Zo zijn o.a. vet-, smeer- en olijfolie vlekken meestal geen probleem voor ons.

Zodra er een vlek ontstaan is geven wij het advies om deze te laten drogen of hooguit licht te deppen ( ‘kloppen’) met lauwwarm water; Vooral niet te nat maken. Vervolgens naar de stomerij gaan!

Het wasetiket wordt door de leverancier op het textiel aangebracht om te voorkomen dat er een verkeerde reinigingsmethode wordt toegepast. Indien er geen wasetiket aanwezig is, is dit voor ons geen probleem; Wij hebben specialistische kennis van alle materialen en kunnen vaststellen uit welke grondstof uw stoomgoed bestaat (wol, katoen of kunstvezels etc.). Ook kunnen wij onderzoeken of een stof veredeld is door verving, bedrukking en dergelijke. Wij analyseren uw stoomgoed en passen daarna de juiste reinigingsmethode toe.

Natuurlijk staan wij in voor ons vakmanschap. Klanttevredenheid staat bij ons hoog in het vaandel. Wij zijn aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Textielreinigers NETEX, de branchevereniging voor textielreinigers. Tevens beschikken wij over het Netex Milieucertificaat en het Totaal

Kwaliteitscertificaat. Dit betekent een extra garantie dat wij werken volgens strikte normen voor kwaliteit, hygiëne, arbeidsomstandigheden en milieuzorg. Ook gebruiken wij de leveringsvoorwaarden, die Netex samen met de Consumentenbond heeft opgesteld. Indien u een klacht heeft zijn deze leveringsvoorwaarden een leidraad voor ons. Wij zullen er alles aan doen om het niet zover te laten komen, maar voor klachtenbehandeling zijn wij aangesloten bij OKB (technische beoordeling door Onafhankelijke Klachten Beoordeling) en bij de Geschillencommissie Textielreiniging (onafhankelijke geschillencommissie).

Natuurlijk doen wij onze uiterste best om alle vlekken te verwijderen. Vlekken worden van te voren beoordeeld, vervolgens met het juiste oplosmiddel behandeld en gereinigd. Wanneer de vlek er niet uit is na de reiniging wordt het procédé herhaald. Meestal geeft het dan wel een goed eindresultaat. Soms lukt het ons helaas niet, ondanks al onze inspanningen, om een vlek geheel te verwijderen.

Nee, integendeel: regelmatig laten reinigen van uw kledingstuk voorkomt slijtage. Juist het vuil dat (te lang) in de stof blijft veroorzaakt slijtage.

Stoomgoed kan heel soms krimpen tijdens de professionele reiniging. Er kan dan sprake zijn van een relaxatiekrimp tot maximaal 3%. Bij wassen in water is dit risico voor met name natuurlijke materialen (wol, zijde, linnen, viscose en katoen) echter veel groter!

Door een professionele behandeling van het artikel wordt de levensduur van het kledingstuk en woningtextiel verlengd. Het gereinigde artikel is weer als nieuw, zonder enig verlies van de oorspronkelijke kwaliteit. Zo beschouwd is professionele textielreiniging al een duurzame activiteit: het artikel gaat langer mee of krijgt een tweede leven! Maar ook het reinigingsproces zelf is duurzaam. Door toepassing van moderne technieken en machines wordt voorkomen dat oplosmiddelen in het milieu (water en/of lucht) terechtkomen. Ook wordt steeds gezocht naar milieuvriendelijke en biologisch afbreekbare oplosmiddelen die in het reinigingsproces de gewenste kwaliteit leveren.

Voor het reinigen is “stomen” niet de juiste benaming; Dit moet eigenlijk chemisch reinigen zijn. Het chemisch reinigen gebeurt in gesloten machines, te vergelijken met een soort grote wasmachines. Het vuil en de vlekken worden verwijderd met zeep en een oplosmiddel. Dit oplosmiddel is zacht van aard en beschermt kwetsbare materialen waardoor de stof niet gaat krimpen of vervilten. Stoom wordt alleen gebruikt bij de afwerking: het strijken en persen.

Veelgestelde vragen over bankhoezen

Heeft u een extra stel bankhoezen? Het is altijd beter om de hoezen die niet gebruikt worden schoon op te bergen. Als ze vervolgens gebruikt dienen te worden komen ze als nieuw tevoorschijn.

Regelmatige reiniging van uw bank voorkomt slijtage. Uw bank blijft langer mooi.

Het is beter om niet eerst zelf de vlek te behandelen. Vaak dringt de vlek dan dieper in de vezel; het zal voor ons moeilijker worden om de vlek dan geheel te verwijderen. Ook kunt u de stof beschadigen zodat er een lichte plek of kring overblijft.

Helaas lossen urinevlekken van katten/honden heel slecht op in de oplosmiddelen. Ook de nare geur zal niet helemaal verdwijnen. Toch is het wel goed om de hoezen te laten reinigen. Wanneer u er niets aan zou laten doen wordt de vlek na verloop van tijd erger door verdere inwerking in de stof.

Wij hebben veel ervaring met het reinigen van Linteloo bankhoezen. De bankhoezen zijn erg mooi te reinigen. Het klittenband vormt geen probleem bij het stomen. Deze plakken wij af voor de reiniging

In het algemeen kunnen bankhoezen niet gewassen worden in water. Een verkeerde reiniging kan funest zijn voor natuurlijke eigenschappen van materialen of voor eigenschappen die bij de productie, verving en andere vormen van veredeling zijn aangebracht. Met wassen kunnen garens krimpen, kleuren verbleken of naden kunnen stukgaan.

Let op! Sommige bankhoezen van Ikea zijn voorgekrompen in het water en kunnen wél met water behandeld worden. Als dit het geval is, moet dit duidelijk staan aangegeven in het wasetiket. In elk ander geval is het beter om de bankhoezen chemisch te laten reinigen.

De “Gelderland” bank heeft zwarte rubberen banden vastgenaaid aan de stof. Ook deze hoezen kunnen gereinigd. Het rubber blijft mooi en soepel.

Met chemisch reinigen kunnen uw hoezen waterafstotend en vuilwerend gemaakt worden. Dit is een verbetering van de gebruikseigenschap. Het is niet noodzakelijk, maar biedt wel veel gebruiksgemak! De water- en vuilafstotende laag zorgt ervoor dat de vlek niet meteen diep in de vezel dringt. De vlek blijft er als het ware ‘bovenop’ liggen. U kunt dan gemakkelijk de vlek snel afnemen met een schone, droge witte doek. Altijd ‘kloppend’ deppen; nooit wrijven!

Het wasetiket wordt door de leverancier op het textiel aangebracht om te voorkomen dat er een verkeerde reinigingsmethode wordt toegepast. In de praktijk blijkt dat de leverancier bij bankhoezen zelden een wasetiket aanbrengt. Voor ons is dit geen probleem; Wij hebben specialistische kennis van alle materialen en kunnen vaststellen uit welke grondstof uw bankhoes bestaat (wol, katoen, kunstvezels etc.). Ook kunnen wij onderzoeken of een stof veredeld is door verving, bedrukking en dergelijke. Wij analyseren uw bankhoezen en passen daarna de juiste reinigingsmethode toe.

Hoezen kunnen soms krimpen tijdens de professionele reiniging. We kunnen niet instaan voor relaxatiekrimp tot 3%. Toch is chemisch reinigen een heel veilige methode; Bankhoezen kunnen absoluut niet in (koud) water gewassen worden.

Vooral katoen en linnen stoffen zijn gevoelige materialen voor lichtinvloeden van buitenaf. Hetgeen verkleurd is zal nooit meer de originele kleur krijgen. Maar wees gerust, in de praktijk blijkt dat na het stomen de verkleuring toch minder opvallend is omdat er ook een deel vervuiling aanwezig was.

Nee, dit is geen enkel probleem. Tijdens het reinigen van uw bankhoezen wordt het klittenband afgeplakt.

Stomen is een populaire benaming voor chemisch reinigen. Het reinigen gebeurt in gesloten machines,te vergelijken met een soort grote wasmachines. De vlekken worden verwijderd met zeep en een zogenaamd oplosmiddel. Dit oplosmiddel is zacht van aard en beschermt kwetsbare materialen. Na het reinigen van uw bankhoezen worden de stoffen ook gedroogd in dezelfde machines. Stoom wordt voornamelijk gebruikt bij de afwerking van stoomgoed zoals het strijken en persen na het chemisch reinigen.

Smeervlekken of schoensmeervlekken deppen met een oplosmiddel van wasbenzine. Let op: wasbenzine is brandbaar! Vervolgens de vlek deppen met een doekje met lauw water. Maak vooral de doek niet te nat.

Ballpoint of stift vlekken deppen met een oplossing van spiritus of alcohol. Daarna de vlek deppen met lauw water.

Bloedvlekken deppen met koud water. Gebruik nooit heet want dan wordt de vlek gefixeerd! Eventueel de bloedvlek deppen met een oplossing van 3% waterstofperoxide. Altijd eerst testen (op een niet zichtbare plek) of de waterstofperoxide de kleur van de bankhoes niet aantast.

Wijnvlekken zijn altijd moeilijk te behandelen. Het beste is het om er meteen zout op te strooien, zout neemt namelijk vocht op. Het zout neemt de wijnvlek echter niet weg. Nadat het zout is uitgewerkt de vlek voorzichtig deppen met een iets vochtige doek met een neurale zeep. Uiteraard is het beter meteen de professionele reiniger in te schakelen.

De vlek deppen met lauw water. Gebruik hiervoor een doek met neutrale zeep. Maak de doek niet te vochtig.

Beter is het om niet aan de vlekken te werken om beschadiging te voorkomen. De professionele reiniger heeft de middelen en apparatuur om de vlek goed te behandelen. Indien u toch zelf aan de slag wilt zijn hier een aantal tips:

Steeds werken met een schone witte doek. Een gekleurde doek kan namelijk kleur afgeven. Gebruik steeds een schoon stukje van de doek, anders kan de vlek weer in de stof gedrukt.

Indien mogelijk een wit absorberend doekje onder de vlek leggen. Deze onderliggende doek neemt een belangrijke hoeveelheid vuil en vlekkenmiddel op en moet dus tijdens het deppen regelmatig verschoond worden.

Vloeistoffen zoveel mogelijk opnemen met een schone witte doek of wit keukenpapier. Ook hier geldt weer: altijd deppen, nooit wrijven!

Bij gebruik van oplosmiddelen steeds kleine hoeveelheden nemen en van buiten naar binnen werken. Voordat u de vlek behandelt test u het middel op een onopvallend stukje van de bank. Het oplosmiddel kan namelijk een reactie geven op de stof.

Nooit té nat werken. Een té natte behandeling kan kringen doen ontstaan.

Altijd deppen op de stof, nooit wrijven of boenen. Wrijven maakt immers de vlek groter en beschadigt de stof.

Laat droog wat droog verwijderd kan worden.

Veelgestelde vragen over dekbedden

Indien u uw dekbed voor langere tijd wilt opbergen (bijv. de helft van uw 4-seizoenen dekbed) kunt u dit het beste doen in een katoenen hoes. Deze hoes “ademt” goed, de wol of dons en veren blijven in goede staat. Luchtig inpakken is het beste, dons en veren kunnen dan niet beschadigen. In afgesloten plastic kan de vulling “stikken”.

Vlekken

op uw dekbed zijn lastig zelf te behandelen; Het worden snel kringen. Wilt u toch iets doen aan bloedvlekken, dan kunt u de vlek deppen met lauw water met een scheutje amonia. Ditzelfde geldt voor urinevlekken. Koffie- en theevlekken kunt u proberen te deppen met biotex, maar ook hier is het ontstaan van kringen een groot risico.
In zijn algemeenheid geldt dat vlekken beter door de professionele reiniger behandeld kunnen worden.

Wanneer het dekbed natgewassen kan worden (donzen dekbedden en sommige wollen dekbedden) gaan deze vlekken er vaak wel uit. Wanneer het dekbed alleen chemisch gereinigd kan worden zijn vlekken van kattenurine een probleem. Het is dan moeilijk om de penetrante lucht geheel op te lossen. Hygiënisch is het dekbed na reiniging weliswaar schoon.

Een dekbed gevuld met zijde kan het beste chemisch gereinigd worden. De veerkracht en isolatie blijft dan optimaal. Wel moeten wij bij dekbedden gevuld met zijde aantekenen dat deze door gebruik snel hun veerkracht kunnen verliezen. Ook dekbedden gevuld met paardenhaar, kasjmier en kameelhaar kunnen het beste chemisch gereinigd. Het isolatievermogen blijft dan behouden.

Tegenwoordig zijn er wollen dekbedden die aangeven dat het gewassen kan worden. In de praktijk blijkt dat dit wassen niet geschikt is in de huishoudwasmachine. Deze is daar niet optimaal voor uitgerust met zijn programma’s. De professionele reiniger heeft wél wasmachines met speciale programma’s (o.a. de zogenaamde lanadol-methode) waardoor ook deze wollen dekbedden natgewassen kunnen worden, zonder veerkracht en isolatie te verliezen.

Hoewel op het label staat dat een donzen dekbed gewassen kan worden raden wij het toch af om het dekbed zelf te wassen. Vaak is de huishoudwasmachine beperkt wat betreft de inhoud. Ook zult u met speciale zeep de dons moeten wassen. Daarnaast is het drogen een groot probleem. Veel drogers kunnen dit niet aan; En ook het advies met de tennisballen in de droger lost het probleem niet op. Het resultaat is dat de vulling te lang nat blijft en volledig in elkaar gaat klitten (en gaat stinken!). Alleen de professionele reiniger kan dit nog herstellen.

Ieder mens verliest ’s nachts 0,5 tot 1,5 gram huidschilfers waarmee de huisstofmijt zicht voedt. Deze houden zich graag op in dekbedden, kussens, gordijnen etc. Veel mensen zijn al allergisch voor deze huisstofmijt. Na het professioneel laten reinigen is deze huisstofmijt verwijderd.

Wij adviseren om één maal per jaar uw dekbed te laten reinigen. Zeker voor de katoenen of satijnen tijk is het goed dat deze regelmatig gereinigd wordt om slijtage te voorkomen. U houdt op deze manier uw dekbed langer “als nieuw”.

Over het algemeen kan een wollen dekbed niet worden natgewassen. De wollen vulling is zorgvuldig gekaard waardoor alle vezels mooi in één richting liggen. Wanneer de wolvezel in aanraking met water komt zal deze vezel opzwellen en in elkaar gaan klitten. Wanneer de wol gedroogd wordt trekken de vezels nog verder samen waardoor de wol gaat krimpen en erg stug wordt. De wol is dan onherstelbaar beschadigd. Met chemisch reinigen (of stomen in de volksmond) wordt de wol gereinigd in een chemisch reinigingsmiddel welke absoluut veilig is voor de wol. Het kan niet krimpen of stug worden. Bovendien blijft ook de gezuiverde lanoline onaangetast.

Tijdens uw nachtrust verliest u veel vocht. Maar liefst een kwart tot een halve liter vocht. Hierdoor klitten de donsveertjes of de wol samen, waardoor na verloop van tijd het isolatievermogen van uw dekbed vermindert. Het professioneel laten reinigen zorgt ervoor dat de oude veerkracht en warmte isolatie weer herstelt.

Vlekken op uw dekbed zijn lastig zelf te behandelen; Het worden snel kringen. Wilt u toch iets doen aan bloedvlekken, dan kunt u de vlek deppen met lauw water met een scheutje amonia.  Ditzelfde geldt voor urinevlekken. Koffie- en  theevlekken kunt u proberen te deppen met biotex, maar ook hier is het ontstaan van kringen een groot risico.In zijn algemeenheid geldt dat vlekken beter door de professionele reiniger behandeld kunnen worden.

Veelgestelde vragen over donsjassen

Over het algemeen is het voor de buitenstof én voor het dons niet mooi om de jas in de wasmachine te wassen. De buitenstof zal snel vaal worden en het dons zal lang nat blijven en gaan klitten. In het ergste geval zal het dons gaan ruiken. Ook het water- en vuilafstotend maken van de jas met speciaal middel in een huishoudwasmachine zal niet het optimale resultaat geven. Bont kan sowieso niet in de wasmachine i.v.m. krimp en hard worden van de huid.

Integendeel: regelmatig laten reinigen verlengt de levensduur van uw jas! Juist een jas die vuil is slijt sneller.

Na de reiniging krijgt de jas nog een extra vuil- en waterafstotend behandeling. Deze extra laag is niet zichtbaar maar biedt wel een afstotende werking tegen vuil en regen.

Gewoon vuil van het dragen zal geen probleem zijn om op te lossen. Zijn er speciale vlekken aanwezig, dan hangt het van de vlek af of deze zal oplossen. Wij raden het af om zelf eerst aan de vlekken te gaan werken. Vaak geeft dit beschadigingen of gemene kringen.

Dons heeft een geweldige warmte isolatie. De lucht die zich tussen de donsveertjes bevindt houdt de warmte heel goed vast. Na de reiniging is de structuur van het dons in stand gebleven en is ook de warmte nog optimaal.

Door de reiniging kan de jas niet verkleuren. Wel is het zo dat jassen met katoenen buitenstoffen erg gevoelig zijn voor lichtinvloeden (bijv. zonlicht) en wrijving tijdens het gebruik. Soms worden de reeds aanwezige verkleuring of slijtage door wrijving beter zichtbaar na de reiniging als de jas weer schoon is. Het is dan ook raadzaam wanneer de jas een tijdje niet gedragen wordt deze (na de reiniging!) op te bergen op een donkere plaats.

Tijdens de reiniging kan de jas niet krimpen. Het model blijft geheel behouden.

Bont kan alleen gereinigd worden in een daarvoor geschikt oplosmiddel. Bont kan absoluut niet in water gewassen.

Donsjassen kunnen op twee manieren worden gereinigd. Met de lanadol was-methode blijft het dons mooi en de natuurlijke isolatie in stand waardoor de warmte blijft behouden. De andere methode is chemisch reinigen (ook wel “stomen” genoemd). Deze methode wordt toegepast wanneer de jas een vaste bontrand heeft of omdat de bovenstof mooier zal blijven dan met natwassen.

Veelgestelde vragen over gordijnen

Verduisterende gordijnen of gordijnen gevoerd met een verduisteringsstof kunnen heel goed chemisch gereinigd worden. De stof zal mooi blijven. Indien echter gordijnen gevoerd zijn met een rubberen verduisteringsstof kan een reiniging problemen geven. Door veroudering (lichtinwerking en verdroging) kan deze rubber poreus worden. Er ontstaan dan minuscule breukjes in de stof. Wanneer deze gordijnen gereinigd worden kan de rubberen laag loslaten.  De rubberen verduisteringsstof is dan onbruikbaar geworden.  Met chemisch reinigen is het risico op stukgaan van de rubber iets groter dan bij natwassen. Meestal raden wij aan de gordijnen met rubberen verduisteringsstof in dat geval te natwassen.  Het reinigen van deze gordijnen geschiedt geheel voor risico van de klant.

Gordijnen die zwaar vervuild zijn door nicotine aanslag of door kaarsen worden meestal weer mooi schoon met chemisch reinigen. Ook vervuiling door de open haard of luchtrooster wordt met chemisch reinigen weer mooi schoon.

Helaas lossen vochtkringen (o.a. door waterschade) niet op tijdens chemisch reinigen. Eventueel is er met natwassen wel een mogelijkheid om de vochtkringen op te lossen, maar is er weer een groot risico op krimp.

Geen enkel probleem. Wij meten uw gordijnen voor het reinigen altijd op. Enerzijds om de kwaliteit te kunnen waarborgen in verband met de relaxatiekrimp (maximaal 3%) en anderzijds om te voorkomen dat de kosten hoger uitvallen. Wij zullen altijd contact met u opnemen indien de prijs afwijkt van het bedrag dat overeengekomen is tijdens het bestelproces.

Hoe meet ik hoeveel m2 gordijn ik heb?

Het doorgeven van het correcte aantal vierkante meters gordijn is belangrijk voor het afgeven van een realistische prijsindicatie. Bij het berekenen van de oppervlakte gaat u als volgt te werk:

de online stomerij stomerij-sassen_betrokken medewerkers

Bepaal de lengte van de gordijnen (bv. X cm)
Dit is het eenvoudigst door de gordijnen al hangende op te meten (van boven naar beneden);
Bepaal de breedte van de gordijnen
Hierbij is het belangrijk om de volledige breedte te meten. Een veelgemaakte fout is dat de breedte van het raam wordt gemeten. Dit is niet accuraat aangezien er normaliter veel plooien in een gordijn zitten. De oppervlakte van het raam is de breedte van de onderkant (zoom) van het gordijn. (bv. Y cm).

De oppervlakte van het gordijn is: X (maal) Y = Z m2.

Op verzoek kunnen wij u als service speciaal band opsturen waarmee u de gordijnen kunt merken.

Het is het mooiste om gordijnen die strak naast elkaar hangen tegelijk te laten reinigen. Ze worden dan tegelijk in hetzelfde bad gereinigd.

Tijdens het reinigingsproces kunnen de ringetjes blijven zitten. Heel zelden treffen wij ringetjes die toch verhard zijn (door uitdroging). Deze kunnen dan wel stuk gaan. De touwtjes kunnen opgeknoopt vast blijven aan de blinds.

In principe kunnen gordijnen met ijzeren ringen goed gereinigd worden. Toch kan het gebeuren dat een ring te smal in de stof is vastgemaakt en deze tijdens het reinigingsproces loslaat. Hiervoor is de professionele reiniger niet verantwoordelijk.

De huisstofmijt voedt zich met huidschilfers, die wij dagelijks in huis verliezen. De huisstofmijt houdt zich graag op in dekbedden, matrassen, kussens en gordijnen. Veel mensen zijn allergisch voor deze huisstofmijt. Na het laten reinigen van uw gordijnen is deze huisstofmijt verwijderd.

Zijden gordijnen kunnen heel mooi chemisch gereinigd. Wel maken we u er op attent dat zijden gordijnen erg gevoelig zijn voor lichtinvloeden van buitenaf. De zijde verzwakt erg snel in (zon)licht. Hoewel dit vóór het reinigen soms nog niet zichtbaar is kunnen na het reinigen sommige banen scheurtjes vertonen. Helaas is dit door de vergaande verzwakking van de zijden stof niet te voorkomen.

Tegenwoordig zijn de gordijnen voorzien van kunststof ingenaaide staafjes waar de haken aan zijn opgeschoven. Het is beter om de haakjes er van te voren af te schuiven om te voorkomen dat deze tijdens het reinigingsproces loslaten. De staafjes kunnen blijven zitten. Ook de loodjes onder in de zoom van het gordijn hoeft u er niet uit te halen.

Verduisterende gordijnen of gordijnen gevoerd met een verduisteringsstof kunnen heel goed chemisch gereinigd worden. De stof zal mooi blijven.

Indien echter gordijnen gevoerd zijn met een rubberen verduisteringsstof kan een reiniging problemen geven. Door veroudering (lichtinwerking en verdroging) kan deze rubber poreus worden. Er ontstaan dan miniscule breukjes in de stof. Wanneer deze gordijnen gereinigd worden kan de rubberen laag loslaten. De rubberen verduisteringsstof is dan onbruikbaar geworden. Met chemisch reinigen is het risico op stukgaan van de rubber iets groter dan bij natwassen. Meestal raden wij aan de gordijnen met rubberen verduisteringsstof in dat geval te natwassen. Het reinigen van deze gordijnen geschiedt geheel voor risico van de klant.

Hoewel met chemisch reinigen de kans klein is dat gordijnen krimpen, kan relaxatiekrimp niet worden uitgesloten (max 3%). Relaxatiekrimp kan ontstaan wanneer gordijnen tijdens de fabricage teveel opgerekt worden: tijdens de reiniging gaan de draden weer terug naar hun oorspronkelijke vorm.

Voordat wij uw gordijnen stomen meten wij het exacte oppervlakte op. Na afloop wordt opnieuw het aantal vierkante meters gemeten en wordt gecontroleerd óf de mogelijke relaxatiekrimp binnen de marge is gebleven.

Hoewel soms het wasetiket vermeldt dat de gordijnen kunnen worden gewassen, raden wij dit in de meeste gevallen toch af. Door het wassen in water neemt de vezel veel water op en zwelt. Bij het drogen van de vezel zal de stof erg in elkaar gaan haken waardoor er krimp en kreukvorming ontstaat. Dit is vaak een onherstelbare beschadiging.

Over het algemeen kunnen de meeste gordijnen alleen chemisch gereinigd worden, oftewel gestoomd. Het reinigen gebeurt in een grote machine, met een chemisch oplosmiddel dat vuil en aanslag oplost. Het drogen gebeurt in dezelfde machine. Daarna worden de gordijnen handmatig met stoom geperst.

Overige vragen Online-Stomerij

Indien na ontvangst blijkt dat wij meer artikelen ter reiniging krijgen aangeboden zullen wij meteen contact met u opnemen (meestal per e-mail). Dit heeft invloed op het uiteindelijke factuurbedrag.

Betalen kan zowel per overschrijving, per iDEAL of met creditcard. Als u betaalt per iDEAL bent u ervan verzekerd dat uw stoomgoed binnen 4 dagen wordt thuisbezorgd. Bij een betaling per overschrijven kan het 2 – 3 dagen duren vooraleer het geld is overgemaakt. De Online Stomerij stoomt uw stoomgoed na ontvangst van de betaling. Meer informatie over het betalen per overschrijving.

Ja, dit is mogelijk. U kunt er ook voor kiezen om het stoomgoed langs te brengen in de winkel in Haarlem. Wij gaan het dan voor u reinigen en weer verzenden. Of u verzendt het stoomgoed zelf en haalt het in de winkel weer op. De verzendkosten worden dan verrekend.

We streven ernaar om uw stoomgoed binnen 4 werkdagen na ontvangst weer terug te bezorgen. Zodra uw pakket klaar is en in handen van PostNL ontvangt u van ons een e-mail met de Track&Trace-code. Met deze code kunt u uw pakket volgen.

Indien u zelf het pakket opstuurt naar ons, bepaalt u zelf de wijze van verzending én de hoogte van het verzekerd bedrag. U heeft de keuze uit het versturen van een Basis Pakket (onverzekerd) of een Zeker Pakket. Kijk voor actuele tarieven op de website van PostNL .

In overleg met ons kan er ook in het buitenland bezorgd worden. De extra kosten hiervoor komen voor rekening van de klant.

Alle pakketjes worden door de chauffeurs van PostNL thuisbezorgd.

De verzendkosten zijn verrekend in het totaalbedrag.

U kunt het stoomgoed versturen in een stevige dichtgeplakte doos, na het stoomgoed in plastic te hebben verpakt. Gebruik géén plastic tassen of vuilniszakken voor uw stoomgoed.
In de e-mail met de bevestiging van uw bestelling hebben wij een link geplaatst met verzendinstructies. Meer over het verzendklaar maken van uw stoomgoed.

Wat klanten zeggen

Communicatie verliep helder

Gordijnen laten stomen….resultaat is fantastisch..niet gekrompen en ook vet vlekken zijn door extra behandeling verdwenen. Communicatie verliep helder en de afspraken werden nagekomen. Een dikke pluim voor dit bedrijf!!

Een dikke pluim voor dit bedrijf!

Gordijnen laten stomen….resultaat is fantastisch..niet gekrompen en ook vet vlekken zijn door extra behandeling verdwenen. Communicatie verliep helder en de afspraken werden nagekomen. Een dikke pluim voor dit bedrijf!!